KRETA

Kreta is het grootste Griekse eiland en het op een na grootste (na Cyprus) van de oostelijke Middellandse Zee. Kreta staat borg voor een onbezorgde zonvakantie voor iedereen die van mooie brede stranden en luxe hotels houdt. Dit Griekse eiland is beroemd om zijn smakelijke en gezonde keuken. Een goede tip is deel te nemen aan een van de honderden traditionele fiësta's in de dorpjes, waar geweldig eten, wijn en live volksmuziek te vinden zijn.

In het noorden grenst Kreta aan de Zee van Kreta, in het zuiden aan de Libische Zee, in het westen aan de Zee van Myrtoön en in het oosten aan de Zee van Kárpathos. Het eiland ligt in twee klimaatzones, de mediterrane en de Noord-Afrikaanse, waardoor er een gematigd klimaat heerst. De winters zijn er vrij zacht, er valt nauwelijks sneeuw. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26 graden. 

Kreta is qua grote het vijfde eiland van de Middellandse zee en ligt het meest zuidelijkst van europa. De meeste gasten arriveren met het vliegtuig of een veerboot  en verblijven in hotels, pensions en appartementen maar ook op campings en in vakantiehuisjes.

Zonnige stranden

Voor de strand- en zeeliefhebbers heeft Kreta een lange kustlijn te bieden die aan de noordzijde van het eiland relatief vlak is en dus gebruikt kan worden om te zonnen en te zwemmen. Aan de zuidkant bevinden zich wel een paar strandjes maar die zijn vooral te vinden in afgelegen baaien en bieden daardoor wel wat meer privacy. Er zijn een paar beroemde badplaatsen waarvan Chersonissos wellicht de bekendste is. Het smalle strand huisvest vele discotheken, hotels en restaurants om de overwegend jonge toerist te vermaken.

Op Kreta zijn een aantal interessante steden te vinden waarvan de meest bekende Heraklion is. Dit is de grootste stad van het eiland en na Athene de vierde stad van Griekenland. Verder zijn Rethimnon, Chania, Agios Nikolaos en ook Ierapetra steden die het bezoeken zeker waard zijn. Het grootste van de Griekse eilanden is een steeds populairdere vakantiebestemming. Een verblijf op Kreta betekent immers zon, zee en strand in combinatie met cultuur en een rijke historie. Het, in de Egeïsche Zee gelegen, eiland wordt jaarlijks dan ook door duizenden toeristen vakantiegangers bezocht.

De zuidkust, waaronder de Messaravlakte en het Asterousiagebergte, kan hier een uitzondering op zijn: deze ligt in de Noord-Afrikaanse klimaatzone en geniet dus aanzienlijk meer zonnige dagen en hoge temperaturen in de zomer en zeer zachte winters. Daardoor dragen dadelpalmen in zuidelijk Kreta vruchten en blijven zwaluwen er het hele jaar in plaats van naar Afrika te trekken.

Op het eiland kunnen de gasten niet alleen een bezoek brengen aan de steden maar ook de vrije natuur in trekken, het is bergachtig en biedt schitterende uitzichten. Zo zijn de Lefka Ori (de Witte Bergen), die zich in het westen van het eiland bevinden, niet alleen in de winter getooid met een top van sneeuw maar zelfs tot in de maand juni hebben ze een witte top. Veel andere bergen herbergen talloze grotten en bestaan uit kalksteen.